De geest wordt rijk, door wat hij ontvangt; het hart wordt rijk, door wat het geeft.
Beste ouders, collega's en belangstellenden,
Hier iets later dan anders, de nieuwsbrief voor deze week met o.a. meer informatie over toetsen en de eindtoets.
Nelleke van Meijl-Tielens
Toetsen en resultaten
Vandaag starten de klassen 1 tot en met 6 met de tussentijdse toetsen van het Cito-leerlingvolgsysteem. Dat betekent dat er in de loop van de komende twee weken diverse taal- en rekentoetsen in de klas, in een groepje of zelfs individueel worden afgenomen. Veelal gebeurt dit door de klassenleerkracht, maar het kan ook de IB-er, RT-er of een vakleerkracht zijn die de toets afneemt. Deze toetsen maken voor ons als leerkrachten deel uit van het beeld van de ontwikkeling van de individuele leerling. De kinderen hoeven hier niets extra’s voor te doen dan enkel en alleen hun dagelijkse best.
Deze toetsen van het leerlingvolgsysteem zijn genormeerd. Dat betekent dat ze aan de eisen van de inspectie van het onderwijs voldoen. Voor de inspectie is het daarmee een instrument om scholen met elkaar te vergelijken. De resultaten van de hoogste klas als geheel, op de onderdelen taal en rekenen, worden zo gemonitord. Deze moeten drie opeenvolgende jaren voldoende zijn. Daar slagen we als school al jaren in met uitzondering van het afgelopen jaar. De hoogste klas toen heeft als groep op het onderdeel rekenen die norm net niet behaald, ondanks dat deze groep leerlingen door de jaren heen steeds beter is gaan scoren. Voor ons als school was het geen verrassing daar deze groep al vanaf de eerste klas enkel op dit onderdeel laag scoorde. Gezien de tussentijdse resultaten van de toetsen rekenen en taal van de huidige klassen is er geen reden om aan te nemen dat zich dit herhaalt.
Voor het eerst zal dit jaar klas zes deelnemen aan de centrale eindtoets.
Deze is met ingang van dit jaar voor iedere school verplicht gesteld. Vorig jaar hebben we al meegedaan aan een proefronde van de zogenaamde IEP-toets. Deze IEP-toets sluit beter dan alle andere eindtoetsen aan bij onze manier van werken, zodat veel vrijescholen voor deze toets hebben gekozen. Voor de stap naar het voortgezet onderwijs is echter het advies van de leerkracht leidend. Valt het toets advies hoger uit dan het schooladvies, dan heroverweegt de basisschool het schooladvies altijd. In overleg met de leerling en zijn ouders kan het advies naar boven bijgesteld worden, maar dat is niet verplicht. Het is wenselijk dat de beoogde school voor voortgezet onderwijs bij de heroverweging wordt betrokken. Ligt het toets advies onder het niveau van het geadviseerde schooltype, dan wordt het schooladvies niet aangepast. Deze leerlingen krijgen in het VO de kans te laten zien dat ze het door de school geadviseerde onderwijstype aankunnen. De centrale eindtoets voor de zesdeklassers vindt pas eind april plaats.
Voor meer informatie over de toetsen kunt u natuurlijk altijd terecht bij de klassenleerkracht, de interne-begeleider Adri van der Palen of mijzelf.
Ray Kusters
Boogschieten klas 5
 Klas 5 had vrijdagochtend een bijzonder programma: ze mochten boogschieten. Er volgen nog 2 lessen.
Jack Verhulst
studiedag-pallasdag
Aanstaande woensdag 20 januari komen alle leerkrachten van de bij de Stichting Pallas aangesloten scholen bij elkaar. Afgelopen jaar vond deze “Pallasdag” plaats in Eindhoven, dit jaar in Tilburg. Gezamenlijk volgen we lezingen die betrekking hebben op de huidige ontwikkelingen binnen onderwijsland. Lector Eric Baars van de hoge school Leiden is de hoofdspreker die dag. Daarnaast sluiten we aan bij een werkgroep naar keuze zoals “vormtekenen” of “de kinderbespreking”. We hopen na deze dag weer geïnspireerd het dagelijkse werk weer op te pakken.
Om deze reden is de school gesloten en hebben de kinderen vrijaf!
Peutergroep De Rozenpoort en het kinderdagverblijf de Kleine Prins zijn wel geopend. Ook de administratie van school is gewoon geopend.
Ray Kusters
vacature bestuurslid Istia
Bij Stichting Istia, waar de opvang onder valt, is per direct een vacature voor een bestuurslid. Zie de bijlage.
Ray Kusters
Kleine Bazaar: Carnaval
Ja, het gaat wel heel snel.
De kleine Bazaar maakt ruimte vrij op het kledingrek bij de hoofdingang om de carnavalskleding waar de kinderen uitgegroeid zijn aan te bieden aan kinderen die er weer in kunnen. Zo kunnen we allemaal verrijkt van de carnaval gaan genieten.
Bechènâ Kusters
Extern bericht: Themadag: hechting, basis voor het leven

Themadag: Hechting, basis voor het leven
Zaterdag 6 februari 10:00 - 15:30 uur
Voor hen die werken en leven met kinderen van 0 tot 7 jaar:
Kleuter- en peuterleid(st)ers, leid(st)ers in kinderopvang en BSO, (gast)ouders en belangstellenden.
In het gebouw van de Stichtse Vrije School (bovenbouw), Socrateslaan 24,
3707 GL Zeist.
Aanmelden vóór 23 januari 2016
Inlichtingen over deze themadag: www.pedagogievoorhetjongekind.nl
Annette ten Hoopen, telefoon: 0545–291038
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor meer informatie: zie de bijlage.
|